Es requereix rotar la pantalla en format VERTICAL per a visualitzar la web.

MENÚTANCAR
2017 - Espai Mallorca Sa Pobla, Mallorca Arquitectura i Art Nøra Studio.

Arquitectura i Art

Tot i que els inicis de l’estudi es troben a la ciutat de Barcelona, mentre estudiàvem a l’escola d’arquitectura, el cor i les arrels de Nora tenen una forta base a Mallorca.  Després de molts anys a Muro, poble al qual estem agraïts per les múltiples oportunitats que ens ha donat durant els nostres primers anys, se’ns presenta la possibilitat de dissenyar un espai nou on seguir desenvolupant la nostra activitat. Un repte que agafem amb moltíssima il·lusió, ja que creiem fermament que l’espai de feina ha de ser inspirador tant per als seus habitants com per a les persones que ens aniran visitant.

 

El projecte és molt senzill. Es tracta de desvestir una antiga nau d’ús comercial en la que hi havia una antiga ferreteria familiar, dividir-la, per quedar-nos únicament amb el volum de més alçada i potenciar precisament això, el volum. El buit.

En un primer gest de neteja desmuntem les grans prestatgeries que envaïen l’espai i bloquejaven la sensació d’espai que sabíem que s’hi ocultava. Un cop es va buidar, calia també desfer-se dels paviments, que amb els anys havien anat canviant i s’hi havien superposat diferents rajoles que reflectien el pas del temps i les modes passatgeres.

La segona fita era enderrocar el “batiport”. Per als ignorants en la matèria, aquest element és típic de l’arquitectura illenca i és tota aquella estructura que habilita un espai previ a l’interior, havent superat el llindar de la façana però encara exterior, creant una espècie de porxada per a protegir-te de les inclemències del temps. L’eliminació d’aquesta peça és temporal i abans de finalitzar l’obra tornarà amb més força que mai.

En tercer lloc es dona una nova vida a les parets de la nau. Es rasquen, recuperant el caràcter d’uns murs amb una gran potència pel que fa a la seva textura i es pinten de color blanc ja que, com comentem, ens interessa seguir construint el buit i aquests paraments en seran el seu contenidor. Juntament amb això, es fa un nou terra emprant formigó polit. No es donarà cap acabat ni es vitrificarà ja que, un cop més, no volem que tregui protagonisme a l’aire que encapsularem, però si que es dibuixen unes línies amb les juntes de dilatació que formaran una retícula de 3 x 3.

Aquests 9 quadrants seran els diferents espais que absorbiran els diferents usos que li demanarem a l’espai.

Les dues fileres de la part posterior seran més lliures i inclouran les taules de treball, mostres, menjador i zona de descans, tenint la possibilitat de canviar per complet, donat que tot el mobiliari és mòbil. S’utilitzen bases de mobles modulars de fusta d’avet i de pi per crear unes superfícies d’emmagatzematge sobre les quals es recolzen uns panells de fusta laminada per unir-ho tot. A sota, cada moble té les seves pròpies rodes, fet que permet a l’espai adaptar-se quan l’espai s’hagi d’utilitzar per activitats amb una afluència de gent major.


La filera més propera a la façana del carrer allotjarà tres quadrants especials. El canvi de pendent per desaiguar cap a façana ens dona la possibilitat d’emfatitzar la diferència i decidim construir un “batiport” de grans dimensions. Aquest permet l’entrada del paviment de la vorera a tot el quadrant central, el que apropa el carrer a l’estudi i aporta un extra de llum a l’interior. A sobre d’aquest nou “batiport” i a diferència del que es fa convencionalment, decidim construir-hi una caixa de fusta amb dues petites habitacions de convidats. Amb aquest gest, el quadrant central agafa tota l’altura de la nau i divideix la filera central en tres espais amb volum propi. A un costat construïm un moble de bloc de formigó vist que amagarà banys i cuina mentre que l’altre, amb un caràcter més privat, gràcies a les cortines, es destinarà a les reunions.

Per últim, però no menys important, s’obri un lluernari al fons de la nau en tota la seva amplada, deixant que els raigs de sol acaronin les parets i la il·luminin.

Un espai buit. Un full en blanc on començar nous projectes i embarcar-se en noves aventures. Un suport sobre el qual fer-hi tallers, col·laboracions, esdeveniments, galeries o festes.

Un espai ple. Un lloc ple d’il·lusió, idees i motivació. Mobles amb rodes, plantes gegants i mostres de cents de materials locals.

Una nova llar on treballar, crear, plorar i riure.

Localització:

Sa Pobla, Mallorca

 

Superfície:

193 m2.

 

Constructor:

9 Futur

 

Agraïments:

Grupo Jupe

Mobles Soler

Vidres Tauler

Mare Paisajistas

 

Període:

2020 - 2021

 

Fotografía:

Ricard Lopez

 

Publicacions:

Archdaily - Plataforma Arquitectura

Astigarraga Kit Line Blog

Nøra Studio

Següent projecte

arrow-down
1802 - En bateria Sa Pobla, Mallorca Arquitectura i Art Nøra Studio.
2017 - Espai Mallorca